Autisme en gehoorbescherming
Hoe kan gehoorbescherming helpen bij autisme? Kinderen en (jong) volwassenen met autisme hebben vaak last van overgevoeligheid voor prikkels, en dan vooral de auditieve prikkels. Het tikken van een klok kan bijvoorbeeld al te veel zijn. Mensen met autisme zijn vaak constant in gevecht tegen deze overprikkeling. Hierdoor verliezen ze sneller hun concentratie en raken ze eerder vermoeid. Het dragen van goede gehoorbescherming kan hierbij een echte uitkomst bieden!
NOIZEZZ oordopjes voor overgevoelige oren
Speciaal voor de meest gevoelige oren heeft NOIZEZZ oordopjes ontwikkeld. Bij het dragen van deze oordopjes worden de omgevingsgeluiden gedempt door middel van het mild filter die erin zit. Zo heb je minder last van auditieve prikkels, maar kun je het gesprek goed blijven volgen.
In de praktijk
Meer rust in je leven door middel van slechts twee kleine oordopjes. Dit klinkt natuurlijk fantastisch. Maar laten we kijken wat de oordopjes écht betekenen voor mensen met autisme.
Kayleigh (16 jaar) heeft PDD-NOS en al haar hele leven last van overgevoelige oren. Met name in perioden van stress heeft zij daar flink last van. Kayleighs moeder vertelt: “Jaren geleden hadden wij een periode dat Kayleigh tijdens het avondeten geen enkel geluid aan tafel verdroeg. Zo mochten het mes en de vork elkaar niet aanraken, mocht de opscheplepel de zijkant van de pan niet raken en mocht het mes het bord niet raken. Met het hele gezin zaten wij stijf van spanning aan tafel, bang dat iemand een geluid maakte waar Kayleigh niet tegen kon. Maar behalve de geluiden aan tafel en het in- en uitruimen van de vaatwasser, kan ze ook niet tegen het geluid van lopen door grind, synthetische stoffen die langs elkaar gaan, harde geluiden zoals boren enz. Geluiden die de hele dag door in je omgeving aanwezig zijn. Kayleigh grijpt dan naar haar oren en zegt dat die geluiden pijn in haar oren doen.”
De test van NOIZEZZ gehoorbeschermers
“In eerste instantie durfde Kayleigh de oordopjes absoluut niet in te doen, bang dat ze er niet meer uit zouden kunnen. Met behulp van een thuisbegeleidster lukte dit eindelijk wel. Wij hadden zelf ook de oordopjes geprobeerd en hadden de illusie dat ze niet veel deden, wij konden geen verandering in het gehoor waarnemen. Maar voor Kayleigh was het een openbaring. Wij nkonden aan tafel krassen op het bord, mes en vork mochten elkaar aanraken, wij konden niet geloven dat die simpele dopjes alles opeens eenvoudiger maakten. Waarbij Kayleigh dan nog wel gewoon kon deelnemen aan de gesprekken aan tafel. De dopjes behoren tot de belangrijkste voorwerpen in huis. Wij zijn enorm blij dat we het gemak van de oordopjes hebben leren kennen.”
Artikel in samenwerking met Nederlandse Vereniging voor Autisme (door: Bernadette Wijnker-Holmes (RED.) Editie 2, zomer 2014)