Overprikkeling door geluid

Op basis van de artikellen: ‘Verhalen uit de praktijk’ van André Parren (autisme coach) en ‘NOIZEZZ: Oordopjes voor overgevoelige oren’ van Bernadette Wijnker-Holmes, Nederlandse Vereniging voor Autisme.

Kayleigh is 16 jaar, heeft PDD-NOS en al haar leven lang last van overgevoelige oren. Met name in perioden van stress heeft zij daar flink last van.

Kayleighs moeder vertelt:

“Jaren geleden hadden wij een periode dat Kayleigh tijdens het avondeten geen enkel geluid verdroeg. Zo mochten het met en de vork elkaar niet raken, mocht de opscheplepel de zijkant van de pan niet raken en mocht het mes het bord niet raken. Met het hele gezin zaten wij stijf van spanning aan tafel, bang dat iemand een geluid maakte waar Kayleigh niet tegen kon. Met een begeleidster gingen we op zoek naar oplossingen. Een oplossing wat dat Kayleigh het eten van het hele gezin opschepte. Als ze zelf de controle over de opscheplepel had, was de spanning minder hoog, we gebruikten plastic borden die minder geluid gaven als het mes erop kwam, Kayleigh had oordopjes die mensen gebruikten die in de nachtdienst zitten en overdag willen slapen. Maar die dopjes sloten echt het gehoor af, waardoor Kayleigh de gesprekken aan tafel niet meer kon volgen. Ook hadden we de afspraak, dat als het echt niet ging, Kayleigh met haar bord naar de kamer ging om daar rustig alleen te eten, wat natuurlijk erg ongezellig was.

Examenstress verergerde overgevoeligheid

Er kwam een rustigere periode, waarin het probleem van het gehoor helemaal over ging. We konden weer met z’n allen ontspannen eten en dat was fijn. Totdat Kayleigh in de examenklas van VMBO-Kader komt en de periode met examens en het kiezen van een vervolgopleiding is aangebroken. Dit geeft spanning en stress en het probleem met het gehoor steekt weer de kop op en nu erger dan ooit. Behalve de geluiden aan tafel, het in- en uitruimen van de afwasmachine, kan ze niet tegen het geluid van lopen door grind, synthetische stoffen die langs elkaar gaan, harde geluiden zoals boren enz. Geluiden die de hele dag door in je omgeving aanwezig zijn. Kayleigh grijpt dan naar haar oren en zegt dat de geluiden pijn in haar oren doen.

De test met oordopjes

In eerste instantie durfde Kayleigh de oordopjes absoluut niet in te doen, bang dat ze niet meer uit zouden kunnen. Overdreven paniek, hysterisch gedrag. Met behulp van de thuisbegeleidster lukte dit uiteindelijk wel, ze wilde het zelf proberen, zodat ze zelf controle erover had. Wij hadden zelf de dopjes geprobeerd en hadden de illusie dat ze niet veel deden, wij konden geen verandering in het gehoor waarnemen. Maar voor Kayleigh was het een openbaring. Wij konden aan tafel krassen op het bord, mes en vork mochten elkaar raken, wij konden niet geloven dat die simpele dopjes alles opeens eenvoudiger maakten. Waarbij Kayleigh dan nog wel gewoon kon deelnemen aan de gesprekken aan tafel.

De dopjes behoren tot de belangrijkste voorwerpen in huis, liggen op een vaste plek en niemand anders dan Kayleigh mag er aankomen. De dopjes met de zwaarste frequentie gebruikt ze thuis aan tafel. Met de dopjes met een lagere frequentie experimenteren we nu ook buitenshuis. Makkelijker gezegd dan gedaan, voor Kayleigh is het een stuk lastiger om ze te gebruiken in een minder veilige en vertrouwde omgeving. Toch moet het voordeel en het gemak er voor gaan zorgen dat ze hier overheen groeit en ze gewoon gaat gebruiken wanneer ze ze nodig heeft. Wij zijn enorm blij dat we het gemak van de oordopjes hebben leren kennen.”

“De dopjes zien er goed uit, ze zijn doorzichtig en zitten in de oren zodat je ze bijna niet ziet. Ik kon kiezen uit vier maten, dus zo kon ik goed voelen welke dopjes het fijnst zaten. Samen met mijn moeder en André hebben we gepast welke dopjes voor mij geschikt waren. Ik heb ze al gebruikt in de klas, in de auto thuis en ook in een restaurant; ze werken goed. Toen ik de dopjes in het restaurant bijvoorbeeld even uit deed, hoorde ik veel geroezemoes. Toen ik ze weer in deed waren de geluiden weg en was het een stuk rustiger. Verder wil ik nog zeggen dat ik het doosje waar de dopjes in kan doen erg fijn vind. Het is een klein doosje dat je gemakkelijk mee kunt nemen.”

“Ik zit in het tweede jaar van de middelbare school. Op school zit ik zo veel mogelijk vooraan en tijdens de proefwerkweken zit ik in een zorgklas. Dit houdt in dat er minder scholieren in een klaslokaal zitten. Maar dan nog hoor ik de nodige geluiden die me gaan irriteren. De afgelopen twee proefwerkweken ben ik de oordopjes van NOIZEZZ gaan gebruiken. Mijn moeder had deze van André gekregen om eens te proberen. De eerste keer vond ik het een beetje een gefriemel maar alles wat is heeft zijn tijd nodig. Daarna was het echt heel gemakkelijk om ze in en uit te doen, en ik voelde ze bijna niet zitten. Dat ze doorzichtig zijn, vind ik ook fijn, zo zie je ze bijna niet. Ik gebruik ze nu altijd bij proefwerkweken; ik heb er baat bij! De geluiden zijn natuurlijk niet helemaal weg, maar ikmerk wel het verschil heel goed als ik de oordopjes weer uit doe.”

“De oordopjes vlakken de scherpe kantjes van het geluid af. Ik draag ze thuis, op het werk, bij de voetbalclub en in het café. Ik kan langer op plekken blijven als het druk is en ben ‘s avonds minder moe. De dopjes zijn erg prettig om te dragen!”

“We zijn de dopjes direct gaan gebruiken en het werkt! Mijn dochter pakt de dopjes zelf als zij ze nodig heeft; dit zegt voor ons al voldoende. Ze gebruikt ze op dit moment op school en bij de eetmomenten ‘s avonds bij ons thuis. Deze momenten waren erg belastend voor haar.”